ΚΑΛΕΣΜΑ

Mε την ευκαιρία του 2ου Π.Π., του Ελληνικού Γραφείου του Κόσμου Χωρίς Πολέμους και Βία, απευθύνει έκκληση σε οργανώσεις στην Ελλάδα και τους προσκαλεί στην πρώτη συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 29 Οκτωβρίου στις 18:00, στα γραφεία μας, Ακαδημίας 91-93, 2ος όροφος. για να δούν από κοινού τις δυνατότητες συνεργασίας.

Ο διεθνής οργανισμός «Κόσμος Χωρίς Πόλεμοι και Βία» (UN ECOSOC  Συμβουλευτική  Κατάσταση  ΜΚΟ & ICAN Partner ) διοργανώνει :

την 2 η Παγκόσμια Πορεία για την Ειρήνη και τη Μη Βία , 10 χρόνια μετά την πρώτη (2009), με την οποία κινητοποιήθηκαν περισσότερες από 2 εκ. οι άνθρωποι σε 94 χώρες, είχαν την υποστήριξη διεθνών οργανισμών, προσωπικοτήτων και οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών, καθώς και από 400 Δήμους και Περιφέρειες σε πολλές χώρες. Η 2 η Παγκόσμια Πορεία για την Ειρήνη και τη Μη Βία ξεκίνησε ήδη στις 2 Οκτωβρίου – Παγκόσμια Ημέρα για την Μη Βία – από την Μαδρίτη, και θα ολοκληρωθεί στην ίδια πόλη, στις 8 Μαρτίου 2020 – Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας . Θα διασχίσει περισσότερες από 100 χώρες, ενώ ήδη συγκεντρώνει την υποστήριξη από διεθνείς προσωπικότητες, ηγέτες και οργανώσεις της ΚτΠ.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα www.theworldmarch.org .

Βασικό αίτημα της 2 ης Π.Π. είναι να τεθεί σε ισχύ η Συμφωνία για την κατάργηση των πυρηνικών όπλων , η οποία υιοθετήθηκε στις 7 Ιουλίου 2017 από την ολομέλεια του Συμβουλίου του ΟΗΕ. Πιστεύουμε ότι ένα παγκόσμιο χωρίς την πυρηνική απειλή είναι εφικτό, καθώς η υπογραφή και η επικύρωση της Συνθήκης από τουλάχιστον 50 κράτη – για να τεθεί σε ισχύ – είναι πολύ κοντά. Ήδη έχει υπογράψει από 79 χώρες και τα 33 από αυτά έχουν επικυρώσει στα Εθνικά Κοινοβούλια!

Πιστεύουμε ότι ο ρόλος της Κοινωνίας των Πολιτών σε αυτή την ιστορική στιγμή για την ανθρωπότητα είναι ύψιστης σημασίας, καθώς η διατήρηση των πυρηνικών πυραμίδων εκτός από την απορρόφηση τεράστιων κονδυλίων και τις περιβαλλοντικές συνέπειες αποτελεί και διαρκή απειλή άμεσης καταστροφής του ανθρώπινου είδους και όλων των μορφών ζωή στο πλανήτη.

Ανοικτή επιστολή του Γιώργου Καραμπάτου με θέμα το Στρατόπεδο Καλαμάτας

Στρατόπεδο Καλαμάτας, καθημερινές οι αναφορές στον τοπικό ημερήσιο τύπο και για μεγάλο χρονικό διάστημα, αναδεικνύει την αδυναμία της πόλης να δει πιο μακριά από τα γεωγραφικά της όρια ή ότι είναι αποκομμένη από τον υπόλοιπο κόσμο, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να πάρει αποφάσεις που θα την βάλουν στο κάδρο των εξελίξεων.

Θυμίζει κοινωνία που ωσάν να έχει λύσει όλα της τα προβλήματα όπως της οικονομίας, της ανεργίας, τα κοινωνικά, περιβαλλοντικά, το κλίμα και κουρασμένη από την ευτυχία και την ευμάρεια δεν θέλει να χαλάσουν την ηρεμία της (την ζαχαρένια της) και γι’ αυτό δεν θέλει να αλλάξει τίποτα, άρα και το στρατόπεδο να μείνει στρατόπεδο για να μας θυμίζει το ένδοξο παρελθόν μας!!!

Αλλά επειδή στη πόλη της Καλαμάτας υπάρχουν και πολίτες που ανησυχούν με όσα συμβαίνουν στον υπόλοιπο κόσμο και ιδιαίτερα με την μεταναστευτική/προσφυγική κρίση που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας, η Ευρώπη και όλος ο κόσμος, που δεν αγγίζει μόνο το ζήτημα της ασφάλειας αλλά και όλες τις ηθικές αξίες του ανθρώπινου πολιτισμού και γιατί γνωρίζουν αυτό που έλεγαν οι σοφότεροι ότι, «όταν καίγεται το σπίτι του γείτονα, γρήγορα η φωτιά θα έρθει και στο δικό σου».

Υπό τις συνθήκες αυτές, αισθάνομαι την ανάγκη να τοποθετηθώ δημόσια με την ελπίδα ότι η γνώμη μου θα συμβάλει στον γενικότερο προβληματισμό και στο πλαίσιο αυτό προτείνω το στρατόπεδο Καλαμάτας να κλείσει, να γίνουν το συντομότερο οι απαραίτητες παρεμβάσεις στον περιβάλλοντα χώρο και προσαρμογές στα κτίρια για να υποδεχτεί το πρώτο στην Ελλάδα πρότυπο και πιλοτικό σ’ όλη την Ευρώπη:
ΚΕΝΤΡΟ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ – ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ & ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗΣ ΤΩΝ ΑΣΥΝΟΔΕΥΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ & ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

Η πρόταση αυτή είναι αποτέλεσμα συζητήσεων με πολλούς φίλους συντοπίτες και όχι μόνο, που διακατέχονται από τις ίδιες ανησυχίες οι οποίες πηγάζουν από την αδυναμία πλέον να προβλέψουμε το μέλλον της Μετανάστευσης, ειδικά μετά την παράνομη στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη βόρεια Συρία, με την ανοχή των ισχυρών του κόσμου, αποτέλεσμα της οποίας είναι να επιδεινωθεί περαιτέρω η ανθρωπιστική κρίση, και ισχυρές πιέσεις με νέες ροές προσφύγων & μεταναστών, μεταξύ των οποίων και ασυνόδευτα παιδιά στα παράλια της Ελλάδος.

Διαβάζουμε επίσης τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ, σύμφωνα με τις οποίες η Ευρώπη μέχρι το 2050 πρέπει να ανοίξει τις πύλες της σε τουλάχιστον 1,3 δισεκατομμύρια μετανάστες ώστε να «αντισταθμιστούν» οι συνέπειες του επερχόμενου δημογραφικού μετασχηματισμού (πηγή: United Nations. 2000).

Όπως και τις δηλώσεις του Αντιπροέδρου της Ε.Ε Ζακ Μπαρό το 2008 (από τότε γνώριζε) που ανέφερε επί λέξει: “H δημογραφική κατάσταση της Ευρώπης καθιστά αναγκαία την εστιασμένη μετανάστευση (…) Η εισερχόμενη μετανάστευση αποτελεί οικονομική & ηθική υποχρέωση που μπορεί να βοηθήσει στο να αντιμετωπιστεί η γήρανση του πληθυσμού“ προσδιορίζοντας μάλιστα τις ανάγκες μέχρι το 2020 σε 20 εκατομμύρια εργαζόμενους χαμηλής κυρίως ειδίκευσης για κλάδους όπως η γεωργία, οι κατασκευές, οι υπηρεσίες στους τομείς υγείας, νοσοκόμες, συνοδοί, βοηθοί προσωπικής & οικιακής φροντίδας, κ.α.

Αλλά και τον παγκόσμιο ανταγωνισμό, για την προσέλκυση επαγγελματιών υψηλής εκπαίδευσης που έχει ονομαστεί ως «ο πόλεμος για τα ταλέντα», με ιδιαίτερες διαπολιτισμικές ικανότητες και αντιλήψεις και με ανάλογη παιδεία. Σ’ αυτόν μάλιστα τον πόλεμο μία από τις χώρες προέλευσης ταλέντων είναι και η Ελλάδα (Λέτε τα παραπάνω να αποτελούν μια από τις αιτίες πολέμου και δεν είναι μόνο τα πετρέλαια και τα αλλά…).

Υπό τις παρούσες συνθήκες κρίνω χρήσιμο να αναφέρω επιγραμματικά τους λόγους για τους οποίους η Καλαμάτα χωρίς καθυστέρηση θα πρέπει να διεκδικήσει την αλλαγή του στρατοπέδου σε ΚΕΝΤΡΟ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ – ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ & ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗΣ ΤΩΝ ΑΣΥΝΟΔΕΥΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ & ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

1. Η Καλαμάτα αλλάζει από μια πόλη που χαρακτηρίζεται από εσωστρέφεια και «συγκλίνουσα σκέψη» με παγιωμένες αντιλήψεις σε μια πόλη με «αποκλίνουσα σκέψη» δηλαδή διαφορετικές εμπειρίες και προσωπικές αξίες.
2. Η Καλαμάτα αναγνωρίζεται ως πρότυπο πόλης ανθρωπισμού & αλληλεγγύης και αποκτά προνόμια στα προγράμματα «Διαπολιτισμικές Πόλεις» του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
3. Η Καλαμάτα αποκτά κύρος , διεθνή ακτινοβολία, τον σεβασμό και την συμπάθεια του Ακαδημαϊκού, του καλλιτεχνικού και του επιχειρηματικού κόσμου στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με ότι αυτό συνεπάγεται.
4. Δίνει ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη της Καλαμάτας και της ευρύτερης περιοχής, βοηθά το ξαναζωντάνεμα των χωριών, εμπλουτίζει την τοπική της οικονομία με νέες ιδέες και καινοτομίες, απαντά στα δημογραφικά της προβλήματα.
5. Εξασφαλίζει την χρηματοδότηση των αναγκαίων προσαρμογών στα κτίρια & στον περιβάλλοντα χώρο του ΚΕΝΤΡΟΥ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ – ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ & ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗΣ ΤΩΝ ΑΣΥΝΟΔΕΥΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ & ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ από τους ίδιους τους μετανάστες που ίδρυσαν τις περίφημες εταιρείες Google, Intel, PayPal, eBay, Yahoo, τους ιδιοκτήτες μετανάστες του 52% των νέων εταιρειών στην περίφημη Silicon Valley, αλλά και μεγάλες Ελληνικές Επιχειρήσεις στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης.
6. Εξασφαλίζει ανθρώπινους πόρους από εθελοντές των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών, από εκπαιδευτικούς με εξειδίκευση στο αντικείμενο, από Πανεπιστημιακά ιδρύματα της Ελλάδος και του εξωτερικού, από τις χώρες προέλευσης των προσφύγων και μεταναστών, από την χρηματοδότηση διεθνών προς τούτο οργανισμούς.
7. Εντάσσεται σε χρηματοδοτικά προγράμματα των Διεθνών Οργανισμών όπως, Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΙΟΜ), Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), UNICEF, την οργάνωση «ΣΩΣΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ», επίσης προγράμματα ΕΟΧ, Ευρωπαϊκής Ένωσης “Emergency Support Regulation”, ESR, η DG ECHO που χρηματοδοτεί δράσεις για την αρωγή στους πρόσφυγες μέσω των επίσημων εταίρων της (partners) που έχουν συνάψει συμφωνητικό FPA με την DG ECHO. ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός, το Danish Refugee Council, το Save the Children, κ.α.
8. Δωρεές από Ιδρύματα & ιδιώτες που ευαισθητοποιούνται στο άκουσμα και μόνο «Σώστε τα Παιδιά» με αρκετά καλά παραδείγματα και στη πόλη μας από τοπικές επιχειρήσεις και ιδιώτες.
9. Κτίζουμε γέφυρες φιλίας με τα αυριανά ταλέντα σ’ όλο τον κόσμο μετά την δημιουργική τους παρουσία και την ολοκλήρωση των σπουδών τους στο «Κέντρο διαπολιτισμικής εκπαίδευσης & ενσωμάτωσης των ασυνόδευτων παιδιών προσφυγών & μεταναστών».
10. Χτίζουμε γερές γέφυρες φιλίας με τις χώρες προέλευσης των προσφύγων, όταν η ειρήνη επιστρέψει σε αυτές.

… και πολλά ακόμη που δεν χωράνε σε ένα μόνο κείμενο

Νομίζω ότι αυτή την φορά η Καλαμάτα δεν πρέπει να κάνει τα ίδια λάθη όπως πριν 30 χρόνια, που εξ’ αιτίας της απουσίας μακροπρόθεσμου οράματος και στρατηγικής για την τουριστική ανάπτυξη περιόρισε την Καλαμάτα στις 1,500 κλίνες που έχει σήμερα, ενώ θα έπρεπε να διαθέτει 10.000 τουλάχιστον ξενοδοχειακές κλίνες και τουριστική περίοδο τουλάχιστον έξη (6) μήνες τον χρόνο, με θετικές επιπτώσεις και στους άλλους τομείς της τοπικής μας οικονομίας (πρωτογενή και δευτερογενή).

Πρόσφατα η Καλαμάτα έχασε και πάλι, ακόμη μια ευκαιρία να γίνει το 2021 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, διότι απλά δεν είχε τα χαρακτηριστικά της πολύμορφης κοινωνίας, δεν ήταν δημιουργική, δεν ήταν δυναμική, δεν ήταν και δεν είναι ανοιχτή και κοσμοπολίτικη, που προφανώς μερικά εξ’ αυτών τα διέθετε η Ελευσίνα. Σε αντιδιαστολή θα αναφέρω ως καλό παράδειγμα το Τορόντο που είναι μια από τις πιο πολύμορφες πόλεις στον κόσμο – το 47% των κατοίκων του έχουν γεννηθεί στο εξωτερικό και το Economist Intelligence Unit το έχει κατατάξει ως την πέμπτη πόλη στον κόσμο με τις καλύτερες συνθήκες ζωής. Αυτό το πέτυχε γιατί προτίμησε αυξημένη κοινωνική, γλωσσική και πολιτισμική πολυμορφία που φέρουν οι υψηλοί ρυθμοί μετανάστευσης.

Λέγεται ότι το μέλλον είναι φτιαγμένο από τα ίδια υλικά με το παρόν (αποδίδεται στην Σιμόν Βέιλ), που σημαίνει ότι στο μέλλον οι άνθρωποι θα μεταναστεύουν για τους ίδιους ακριβώς λόγους που μεταναστεύουν και σήμερα. Με δεδομένο αυτό οι τοπικές κοινωνίες θα βρεθούν μπροστά σε ένα σοβαρό δίλημμα: να διαλέξουν ανάμεσα σε ένα μέλλον με αυξημένη οικονομική ευημερία, ασφάλεια και υγεία για τους ηλικιωμένους και σε ένα άλλο μέλλον με μεγαλύτερη ομοιομορφία που τη διασφαλίζουν οι μακροχρόνια εγκατεστημένοι ομοιογενείς πληθυσμοί (οι ντόπιοι – γέννημα και θρέμμα) που οδηγούν σε μαρασμό την περιοχή τους όπως τα ελληνικά χωριά σήμερα.

Με βάση τα παραπάνω καταλήγω στο συμπέρασμα ότι είναι απαραίτητο να αξιοποιήσουμε πλήρως τα οφέλη που κρύβει η κινητικότητα του παγκόσμιου πληθυσμού και φυσικά θα κληθούμε να διαχειριστούμε σωστά τις βραχυπρόθεσμες, τοπικές και κοινωνικές εντάσεις. Η προσπάθεια διαχείρισης αυτών των προβλημάτων είναι απόλυτα δικαιολογημένη, ειδικά όταν ξέρουμε πόσο σημαντικά θα είναι τα μακροπρόθεσμα οφέλη τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο.

Και ένα τελευταίο για τους φίλους που θα προσπαθήσουν να με κρίνουν χωρίς να έχουν διαβάσει με την απαραίτητη προσοχή όλο το κείμενο. Τους λέω λοιπόν ότι η Καλαμάτα δεν έχει επιχειρήματα σοβαρά που θα μπορούσαν να πείσουν την κεντρική εξουσία ή τους δανειστές μας ότι το στρατόπεδο πρέπει για ιστορικούς λόγους να συνεχίσει να λειτουργεί όπως σήμερα, με κίνδυνο να μπει στις λίστες ακινήτων του δημοσίου προς πώληση «μπιρ παρά», γι’ αυτό ας προλάβουμε πριν είναι πολύ αργά και να είναι σίγουροι ότι στα επόμενα χρόνια, σε κάθε γειτονιά της χώρας μας, θα ζει και κάποια βασανισμένη οικογένεια μεταναστών, που θα ήθελε πολύ να ξαναγυρίσει στο σπίτι της. Ας μάθουμε απ’ αυτούς για τον πολιτισμό τους, πριν τους διώξουμε, ποτέ δεν ξέρεις τι μας περιμένει και εμάς, αφού έτσι και αλλιώς άλλοι αποφασίζουν και για εμάς… Κλείνοντας να θυμίσω τις λέξεις του Γκάντι: “Γίνε η αλλαγή που θέλεις να δεις στον κόσμο» και μια ευχή: “Σώστε τα παιδιά”

Σας ευχαριστώ

ΣΟΦΑ ΛΟΓΙΑ

Rene Redzepi (Δανός αρχιμάγειρας και συνιδιοκτήτης του  εστιατορίου Noma  στη  Κοπεγχάγης της Δανίας  (το καλύτερο στον κόσμο με αστέρια της Michelin) και ο δημιουργός της  νέας σκανδιναβικής κουζίνας.

Ε Ι Π Ε :

«Το να μαθαίνουν τα παιδιά το αλφαβητάρι της φύσης, το ρυθμό των εποχών και να γίνονται ΤΡΟΦΟ συλλέκτες στο σχολείο, είναι το ίδιο σημαντικό με τα μαθηματικά, το διάβασμα και το γράψιμο».

Έκθεση δραστηριοτήτων 2018 του Προγράμματος Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης

σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Πολιτισμικών Διαδρομών.

Το 2018 ήταν ένα εξαιρετικό έτος για το Πρόγραμμα Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Τρία νέα κράτη μέλη προσχώρησαν στη Διευρυμένη Μερική συμφωνία (APE) για τις πολιτιστικές διαδρομές (Φινλανδία, Τουρκία και Βατικανό), δύο νέες πιστοποιήσεις αύξησαν τον αριθμό των πιστοποιημένων πολιτιστικών διαδρομών σε 33 (“Via Charlemagne” και “Διαδρομή των Ιμπρεσιονιστών”) και το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Πολιτιστικών Διαδρομών γιόρτασε την 20ή επέτειό του. Το παρελθόν έτος πραγματοποιήθηκαν επίσης πολλές εκδηλώσεις και δραστηριότητες, όπως το 8ο ετήσιο Συμβουλευτικό Forum στο Görlitz της Γερμανίας, η 7η Ακαδημία Εκπαίδευσης των Ευρωπαϊκών Πολιτιστικών Διαδρομών στο Yuste της Ισπανίας, συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις (Παρίσι, Βερολίνο, Μαδρίτη) και η υλοποίηση του προγράμματος Routes4U σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Δείτε την Έκθεση δραστηριοτήτων:
Cultural Routes of the Council of Europe: 2018 Activity Report

Πρόγραμμα “Τοπικά Σχέδια για την Απασχόληση στο Ν.Μεσσηνίας”

topsa_logo_01Ο Πολιτιστικός Οργανισμός “Δρόμοι της Ελιάς” συμμετέχει ως εταίρος στο Πρόγραμμα για ανέργους “Τοπικά Σχέδια για την Απασχόληση στο  Ν. Μεσσηνίας”.

Το Έργο “Τοπικά Σχέδια για την Απασχόληση στο  Ν. Μεσσηνίας” απευθύνεται σε  ανέργους, νέους  αγρότες, επιστήμονες και επαγγελματίες της περιοχής και αποσκοπεί στην παροχή οργανωμένων και ολοκληρωμένων υπηρεσιών για την κοινωνική και εργασιακή ένταξη, καθώς και την ενδυνάμωση προώθησής τους στην απασχόληση.  

Για την επίτευξη αυτού του στόχου, το Έργο περιλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο πλέγμα ενεργειών όπως: Δικτύωση, Ενέργειες Ενημέρωσης & Ευαισθητοποίησης, Κατάρτιση – Επιμόρφωση, Πληροφόρηση – Συμβουλευτική  – Υποστήριξη.

 topsa_logo_02

MEDDIET : Επίσκεψη μελέτης στη Μεσσηνία

Από τις 16 έως τις 21 Ιουνίου εταίροι του έργου από τον Λίβανο, την Αίγυπτο και την Τυνησία πραγματοποίησαν επίσκεψη Μελέτης στη Μεσσηνία, στα πλαίσια του πακέτου εργασίας “Ενίσχυση θεσμικών δεξιοτήτων”.

MedDiet – Μεσογειακή Διατροφή και Ενίσχυση των Παραδοσιακών Τροφίμων
Η επίσκεψη μελέτης είχε στόχο να ενημερωθούν οι Μεσογειακοί εταίροι για τις ευρωπαϊκές πολιτικές και να γίνει ανταλλαγή καλών πρακτικών σχετικά με τη Μεσογειακή Διατροφή και να διατυπωθούν προτάσεις για βελτίωση του θεσμικού πλαισίου ή/και τη δημιουργία ενός κοινού Μεσογειακού νομικού πλαισίου προστασίας των παραδοσιακών προϊόντων.

Ο Πολιτιστικός Οργανισμός “Δρόμοι της Ελιάς”, εταίρος στο έργο, ήταν υπεύθυνος για τον συντονισμό της επίσκεψης και την οργάνωση του  περιεχομένου των δραστηριοτήτων.

Στην επίσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι και στελέχη 31 εθνικών φορέων λήψης αποφάσεων, συγκεκριμένα:
Τυνησία – Υπ. Πολιτισμού, Υπ. Γεωργίας, Υπ. Εμπορίου, Ένωση Αγροτών, Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών & Ανώτατης Εκπαίδευσης, Ινστιτούτο Ελιάς / Λίβανος – Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών, Υπ. Γεωργίας, Υπ. Οικονομίας & Εμπορίου, Υπ. Υγείας, Ινστιτούτο Αγροτικών Ερευνών LARI, Επιμελητήριο Τρίπολης και Επιμελητήριο Βυρηττού / Αίγυπτος: Ινστιτούτο Διατροφής, Υπ. Γεωργίας, Υπ. Υγείας, Αραβική Ακαδημία Επιστημών Τεχνολογίας & Θαλάσσιων Μεταφορών, Αιγυπτιακή Ομοσπονδία Τουρισμού και Συνομοσπονδία Αιγυπτιακών Ευρωπαϊκών Επιχειρήσεων CEEBA.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης τους, οι ειδικοί συμμετείχαν σε διάφορες εκδηλώσεις και επιστημονικές δραστηριότητες που περιλάμβαναν: διάλεξη στο ΤΕΙ Καλαμάτας, γευσιγνωσία στο Ινστιτούτο Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου, επίσκεψη σε τοπικές μονάδες και επιχειρήσεις παραγωγής, μεταποίησης και τυποποίησης αγροτικών προϊόντων, επίσκεψη στη λαϊκή αγορά Καλαμάτας, καθώς και ξενάγηση στις θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις Τριφυλίας.

Ένα έγκλημα χωρίς τέλος…

Το Ισραήλ πνίγει και πάλι τη Γάζα στο αίμα αμάχων εκατοντάδες οι νεκροί, πάνω από 4.000 οι τραυματίες…

Με “αμείλικτους” βομβαρδισμούς και αλλεπάλληλα χτυπήματα το Ισραήλ πνίγει πάλι στο αίμα την Παλαιστίνη. Μέχρι σήμερα (22/7/2014), πάνω από 500  Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί, στην πλειονότητα τους άμαχοι, μεταξύ των οποίων δεκάδες παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι, πάνω από 4.000 είναι οι τραυματίες ενώ χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους… ΟΛΟΙ ΑΜΑΧΟΙ, ΟΛΟΙ ΑΘΩΟΙ.

2014-07-22a

Μέσα σε 5 εβδομάδες 3 ισραηλινοί έφηβοι δολοφονήθηκαν στη δυτική όχθη (από ποιους άραγε;), ένα αγόρι από την Παλαιστίνη πυρπολήθηκε ζωντανό, ένα παιδί αμερικάνικης υπηκοότητας ξυλοκοπήθηκε  βάναυσα από την ισραηλινή αστυνομία και πάνω από 40 παιδιά της Γάζας έχουν σκοτωθεί από ισραηλινές εναέριες επιθέσεις. Δεν πρόκειται επομένως για παλαιστινιακό αλλά για πόλεμο εναντίον αθώων παιδιών ο οποίος εξελίσσεται μπροστά στα μάτια ενός κόσμου ο οποίος έχει αρχίσει να αναπτύσσει ανοσία σε συμβάντα παγκόσμιας ντροπής όπως αυτό. Σε ένα κοινό το οποίο βλέπει με απάθεια το Ισραήλ να εισβάλλει, να βομβαρδίζει και να ελέγχει το νερό, το εμπόριο και τα σύνορα ενός ελεύθερου κράτους αναγνωρισμένου από τα Ηνωμένα Έθνη και να μετατρέπει τη Γάζα σε υπαίθρια φυλακή χωρίς διέξοδο για χιλιάδες οικογένειες… Σίγουρα οι επιθέσεις Παλαιστινίων εξτρεμιστών σε αμάχους είναι καταδικαστέες και πρέπει να σταματήσουν, αλλά η αιτία του κακού βρίσκεται αλλού, στο ξεκλήρισμα και στην καταπίεση του Παλαιστινιακού λαού.

 

Οι “Δρόμοι της Ελιάς”, διεθνώς αναγνωρισμένη ευρω-μεσογειακή διαδρομή διαπολιτισμικού διαλόγου & βιώσιμης ανάπτυξης, αρνήθηκαν να συμπεριλάβουν το Ισραήλ στις χώρες διέλευσης – παρά τις αφόρητες πιέσεις για συνεργασία- και συνεχίζουν να το παρακάμπτουν εξαιτίας αυτών των απάνθρωπων τακτικών  επικράτησής του. Με το βλέμμα στραμμένο σε μια Μεσόγειο που σπαράσσεται και σε χώρες και τόπους φιλόξενους και αγαπημένους, προσπαθούν να κατανοήσουν αυτή τη νέα φρικιαστική ενέργεια με ανυπολόγιστο κόστος σε ζωές ΑΝΘΡΩΠΩΝ!

Με πίστη στον διαπολιτισμικό διάλογο και τα οφέλη του για την ευημερία των λαών και με όραμα να είναι η Μεσόγειος μια ήσυχη γειτονιά και όλες οι χώρες μια αγκαλιά, οι “Δρόμοι της Ελιάς” παρακολουθούν με συντριβή αυτή τη νέα αποτρόπαιη επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας και καταγγέλλουν αυτό το νέο “έγκλημα πολέμου”. Καλούν κάθε σκεπτόμενο Έλληνα, κάθε σκεπτόμενο πολίτη του κόσμου  να αναλογιστεί ποια είναι η πραγματική ρίζα του κακού και να απαιτήσει τον άμεσο τερματισμό αυτής της αποτρόπαιης ισραηλινής εισβολής, προστασία των αμάχων και ΔΙΑΛΟΓΟ αντί όπλων για την επίλυση των όποιων προβλημάτων.

Η Ετήσια Συνάντηση ReCOMed στη Μεσσηνία

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ετήσια Συνάντηση του Δικτύου Ελαιοπαραγωγών Χωρών Μεσογείου – ReCOMed στη  Μεσσηνία με τη συμμετοχή μελών από 12 μεσογειακές χώρες.

Στις εργασίες συμμετείχαν μέλη του Δικτύου από την Ιταλία, την Τουρκία, τον Λίβανο, το Ισραήλ, την Τυνησία, την Αλβανία, την Πορτογαλία, το Μαρόκο, την Κροατία, τη Σλοβενία και το Μαυροβούνιο. Η Ελλάδα στο Δίκτυο RECOMED εκπροσωπείται από τον Πολιτιστικό Οργανισμό “Δρόμοι της Ελιάς” και το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, ιδρυτικό μέλος του.

Η Ατζέντα της Ετήσιας Συνάντησης, περιλάμβανε μεταξύ άλλων  workshop, παρουσιάσεις θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, προτάσεις συμμετοχής μελών σε σημαντικά διεθνή γεγονότα, όπως η Έκθεση “Expo 2015” στο Μιλάνο, το Forum Μεσογειακής Διατροφής 2014.

Οι εργασίες της  2ης ημέρας της Συνάντησης πραγματοποιήθηκαν στην Κορώνη, στο “Μανιατάκειον Ίδρυμα” το οποίο, στο πλαίσιο της εγγραφής της Μεσογειακής Διατροφής στον Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και της ανακήρυξης της Κορώνης ως εμβληματικής κοινότητας για την προστασία και την προώθηση της Μεσογειακής Διατροφής, δραστηριοποιείται με επιτυχία στον τομέα αυτό.

Την οργανωτική ευθύνη της επίσκεψης είχε ο Πολιτιστικός Οργανισμός “Δρόμοι της Ελιάς” ο οποίος, έχοντας συμμετάσχει στις προηγούμενες Συναντήσεις του Δικτύου, φρόντισε ώστε η οργάνωση της σημαντικής αυτής συνάντησης να είναι αντάξια των προηγούμενων διοργανώσεων στην Ιταλία, Ισπανία, Τουρκία, Μαρόκο κ.α.    αρόκο κ.α.  

 

Summer Seminar 2014 του Συμβουλίου της Ευρώπης

Ο Πολιτιστικός Οργανισμός “Δρόμοι της Ελιάς” συμμετείχε στο Summer Seminar 2014 του Συμβουλίου της Ευρώπης το οποίο πραγματοποιήθηκε από τις 12-16 Ιουνίου 2014 στην πόλη Santiago της Ισπανίας (Cidade da Cultura Monte Gai�s).

Ο Πολιτιστικός Οργανισμός “Δρόμοι της Ελιάς” εκπροσωπήθηκε από το μέλος της Επιστημονικής του Επιτροπής κ. Francoise Tondre, τ. στέλεχος του Συμβουλίου της Ευρώπης και ειδική σε ευρωπαϊκά και διεθνή θέματα.  

Το Πρόγραμμα του Σεμιναρίου περιλάμβανε σειρά θεμάτων γενικού και ειδικού ενδιαφέροντος για τις Πολιτιστικές Διαδρομές όπως :

Θεσμικό πλαίσιο: Διευρυμένη Μερική Συμφωνία του Συμβουλίου της Ευρώπης για Πολιτιστικές Διαδρομές / Οργάνωση δραστηριοτήτων σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και άλλους ευρωπαϊκούς οργανισμούς και ιδρύματα

Οι “Δρόμοι της Ελιάς” και οι άλλες αναγνωρισμένες διαδρομές παρουσίασαν τις πρόσφατες δράσεις που πραγματοποιούνται από τα δίκτυά τους και έδειξαν πως αυτές συμβάλλουν τόσο στην επιτυχία της διαδρομής όσο και στην τήρηση των απαιτούμενων κριτηρίων για την πιστοποίηση τους:  διαχείριση του δικτύου, Συνεργασίες στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης, ενίσχυση της μνήμης, της ιστορίας και της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς, πολιτιστικός τουρισμός και βιώσιμη ανάπτυξη.  

Στο 2ο μέρος του Σεμιναρίου, επιστημονικοί συνεργάτες του Συμβουλίου της Ευρώπης  παρουσίασαν βέλτιστες πρακτικές, οδηγίες για την εφαρμογή μιας διαδρομής, τρόπους αξιοποίησης της  πολιτιστικής κληρονομιάς και δημιουργίας δικτύου συνεργατών για την ανάπτυξη της διαδρομής.

Οι έλληνες καταναλωτές αγαπούν τη Μεσογειακή Διατροφή

Με πρώτη την Αθήνα, εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο Ναύπλιο, την Τρίπολη, τη Σπάρτη και την Καλαμάτα, όπου εκατοντάδες καταναλωτές είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τη μεσογειακή διατροφή και τα πολλαπλά της οφέλη από την ομάδα MedDiet και τους ειδικούς διατροφολόγους που την πλαισίωναν.

Ο Πολιτιστικός Οργανισμός “Δρόμοι της Ελιάς” ολοκλήρωσε με επιτυχία σειρά εκδηλώσεων ενημέρωσης / ευαισθητοποίησης καταναλωτών και φορέων για τη Μεσογειακή Διατροφή, στο πλαίσιο του έργου MedDiet και του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας Μεσογειακής Λεκάνης (ENPI CBC Mediterranean Sea Basin).

Βλ. περισσότερα