Το 2ο FORUM ΔΕΛΦΩΝ

Ο Πολιτιστικός Οργανισμός «Δρόμοι της Ελιάς» συμμετείχε στις εργασίες του 2ου Forum Δελφών το οποίο πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στις 17 & 18 Απριλίου 2010 στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών.  Το 2ο Forum, ως Διαρκής Πλατφόρμα Συνεργασίας για τις Ευρωπαϊκές Πολιτιστικές Διαδρομές, οργανώθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Ελλάδος σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού του Λουξεμβούργου και υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Διμερούς Προγράμματος Πολιτιστικής Συνεργασίας της Ελλάδος και του Λουξεμβούργου με την ενεργό υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Πολιτιστικών Διαδρομών.

Στόχος του Forum ήταν να παρουσιάσει την εξέλιξη του Προγράμματος, μετά την Διακήρυξη του 1ου Forum των Δελφών τον Μάιο του 2006 στο πλαίσιο του οποίου οι «Δρόμοι της Ελιάς» έλαβαν επίσημα την ονομασία «Μεγάλη Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Διαδρομή του Συμβουλίου της Ευρώπης»  και έχοντας υπόψη ότι οι πολιτιστικές διαδρομές είναι πολύ σημαντικά εργαλεία για την ανάπτυξη του διαπολιτισμικού διαλόγου, την προσέγγιση των πολιτισμών, την αειφόρο ανάπτυξη και την προώθηση του πολιτιστικού τουρισμού αλλά και την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.  

Η Πλατφόρμα των Δελφών για τις Πολιτιστικές Διαδρομές στο 2ο Forum, κάλεσε εκπρόσωπους των ευρωπαϊκών και διεθνών οργανισμών, όπως είναι το Συμβούλιο της Ευρώπης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Επιτροπή Περιφερειών της ΕΕ, η Unesco, το Ιcomos, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού, ευρωβουλευτές και εκπρόσωπους Υπουργείων Πολιτισμού της Ευρώπης, να παρουσιάσουν τις σημερινές θέσεις τους για τις πολιτιστικές διαδρομές και τον πολιτιστικό τουρισμό στην Ευρώπη.  

Στη διάρκεια των εργασιών εξετάστηκαν τα προβλήματα και οι νέοι τρόποι διαχείρισης και χρηματοδότησης των πολιτιστικών διαδρομών καθώς και τα οικονομικά πρότυπα για την προώθηση του προορισμού «ΕΥΡΩΠΗ»μαζί με εκπροσώπους του ιδιωτικού τομέα. 
Georges Karabatos
Georges Karabatos

Την 1η ημέρα των εργασιών του Forum, ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Πολιτιστικού Οργανισμού «Δρόμοι της Ελιάς» κ. Γιώργος Καραμπάτος συμμετείχε με εκτενή παρουσίαση και θέμα «Οι ‘Δρόμοι της Ελιάς’, εργαλείο βιώσιμης ανάπτυξης για τις ελαιοπαραγωγικές περιοχές της Μεσογείου».

Τη  δεύτερη μέρα, στο πλαίσιο τριών Στρογγυλών Τραπεζιών συζητήθηκαν τα σύγχρονα εργαλεία και τα τουριστικά προϊόντα των πολιτιστικών διαδρομών αλλά και οι μορφές τουρισμού που σέβονται τις τοπικές κοινωνίες και την πολιτιστική τους ταυτότητα, λαμβάνουν υπόψη τον πολιτισμό και τις αξίες της υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της κάθε περιοχής διέλευσης με την πολυμορφία που την χαρακτηρίζει.

Round table 1
Round table 1

Έξι συνεργάτες του Πολιτιστικού Οργανισμού «Δρόμοι της Ελιάς» (Μ. Κατσιλιέρη, Audrey Guittard, Nourredine Ouazzani, Ελισάβετ Χατζηνικολάου, Edouard De Laubrie, Γιώργος Σαρανταυγάς) συμμετείχαν στις εργασίες αυτές με εισηγήσεις και προτάσεις.

Στις  εργασίες συμμετείχαν μεταξύ άλλωνη κ. Ελένη Αρβελέρ η οποία τεκμηρίωσε επιστημονικά και ιστορικά ότι ο πολιτισμός και οι διαδρομές πολιτισμού είναι η πόρτα για την οικονομία και το εμπόριο, η Γ.Γ. Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη, ο Γ.Γ. Τουρισμού κ. Γιώργος Πουσσαίος, η Δ/τρια της Δ/νσης Παιδεία, Πολιτισμός και Κληρονομιά του Συμβουλίου της Ευρώπης κ. G. Bataini – Dragoni, ο Δ/ντής του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης κ. M. Thomas-Penette και πολλοί άλλοι.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *