Η ΕΛΙΑ από τον Patrick LANGER

Το νέο βιβλίο του Patrick BOULANGER, διακεκριμένου γάλλου ιστορικού και συγγραφέα,  ειδικού  σε θέματα ελιάς και Μεσογείου και μέλους της επιστημονικής επιτροπής του Πολιτιστικού Οργανισμού «Δρόμοι της Ελιάς» μόλις κυκλοφόρησε στα γαλλικά βιβλιοπωλεία!

2008-12-17-01

L’OLIVIER  από τον  Patrick LANGER

Εκδότης: Edisud, Αιx-en-Provence, Γαλλία
127 σελίδες; (21 Χ 18 εκατ.), έγχρωμες εικονογραφήσεις

Το βιβλίο αυτό μας προσκαλεί στην ανακάλυψη της πολιτιστικής κληρονομιάς της ελιάς και όχι μόνο! Ιδού με ποιο τρόπο…

«Τα ελαιόδεντρα δεσπόζουν στα τοπία γύρω από την Μεσόγειο  θάλασσα. Σχεδόν 900 εκατομμύρια ρίζες ελιές καταγράφονται σήμερα, χωρίς να περιλαμβάνονται στον αριθμό αυτό  και εκατοντάδες χιλιάδες άλλες ελιές που χρησιμεύουν ως διακοσμητικά στοιχεία ιδιωτικών και δημόσιων χώρων ή φύονται σε  άγρια, εγκαταλελειμμένα εδάφη. Ένας ιστορικός και ένας φωτογράφος, και οι δύο κάτοικοι της Προβηγκίας, παθιασμένοι  με αυτό το δέντρο που μοιάζει με  ταξιδιώτη στο χρόνο και τον χώρο, δέντρο πολύμορφο τόσο λόγω των πολλών ποικιλιών του όσο και από των αγροτικών μεθόδων που  χρησιμοποιούνται για την καλλιέργεια του, ένα γενναιόδωρο δέντρο το οποίο, ανταποδίδει την φροντίδα και την αγάπη των ανθρώπων με τα πολύτιμα προϊόντα που τους προσφέρει. Αύριο, με την υπερθέρμανση του πλανήτη, η ελιά θα διαδοθεί  σε νέες περιοχές, όλο και πιο απόμακρες από τις ακτές της  Μεσογείου χαράζοντας έτσι μια νέα συνεχώς επεκτεινόμενη μεσογειακή περιοχή με την ελιά σαν κινητό σύνορο »

Από αυτό το γοητευτικό βιβλίο, δεν λείπουν οι «Δρόμοι της Ελιάς» οι οποίοι παρουσιάζονται από τον συγγραφέα ως μια εξάιρετη πρόταση διαπολιτισμικού διαλόγου προς όφελος των τοπικών οικονομιών στις ελαιοπαραγωγικές περιοχές της Μεσογείου. (βλ. σ.σ. 60-61)

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *