«Η Μεσογειακή Διατροφή και τα τοπία της ελιάς»

Ο Πολιτιστικός Οργανισμός «Δρόμοι της Ελιάς» συμμετείχε στο 2ο Διεθνές Forum «Dieta Mediterranea», που πραγματοποιήθηκε στην Imperia (Ιταλία) από 15 – 17 Νοεμβρίου 2012.

2012-12-14-1Στόχοι του 2ου Διεθνούς Forum, στο οποίο συμμετείχαν 14 Μεσογειακές χώρες, ήταν η δραστηριοποίηση για την προστασία των τοπίων της ελιάς στην περιοχή της Μεσογείου και ένας απολογισμός σχετικά με την αξιοποίηση της “Μεσογειακής Διατροφής” σε συνέχεια της αναγνώρισης της ως πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO και του 1ου Διεθνούς Forum «Dieta Mediterranea» το οποίο είχε πραγματοποιηθεί στην Imperia τον Νοέμβριο του 2011.

Πολιτισμός, Τοπίο, ελαιοπαραγωγικές περιοχές αλλά και Τουρισμός και Απασχόληση ….

2012-12-14-2Η «Μεσογειακή Διατροφή» ως άϋλη πολιτισκή κληρονομιά της UNESCO και οι ελαιώνες της  Μεσογείου (την αναγνώριση των οποίων επιδιώκει το ReCOMed από την UNESCO), ήταν τα κύρια θέματα συζήτησης στο Forum.

Στο πλαίσιο του Forum, πραγματοποπιήθηκε επίσης το 3ο Δ.Σ. του ReCOMed με διευρυμένη σύνθεση και την παρουσία 14 χωρών μελών : Κροατία, Ισπανία, Μαρόκο, Τουρκία, Αλβανία, Ελλάδα, Σλοβενία, Ισραήλ, Τυνησία, και το Λίβανο υπό την προεδρία της Ιταλίας και του Πρόεδρου Enrico Lupi.

Στη σύνθεση αυτή, ο Πολιτιστικός Οργανισμός «Δρόμοι της Ελιάς», είναι από τους πρώτους εταίρους” μέλη του Δικτύου και εκπροσωπεί επίσημα την Ελλάδα στο  ReCOMed.

Συμμετέχει και συμβάλλει ουσιαστικά στην προσπάθεια προώθησης της κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς της ελιάς στην περιοχή της Μεσογείου και την ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού μέσω της προβολής του ελαιοδέντρου και των προϊόντων του. Συνεργάζεται επίσης για την κατάθεση προτάσεων προστασίας των τοπίων της ελιάς και αποφυγής των αρνητικών  επιπτώσεων που ανατρέπουν την περιβαλλοντική ισορροπία των περιοχών αυτών και των οικοσυστημάτων τους, την αγροτική τοπική οικονομία και την προστασία των υπεραιωνόβιων ελαιοδέντρων.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *