5/08/2008
Αλλάζει ρότα το Οδοιπορικό των ‘Δρόμων της Ελιάς’, καθώς οι κινεζικές αρχές δεν έχουν απαντήσει επισήμως μέχρι και σήμερα στο αίτημα του Πολιτιστικού Οργανισμού για έκδοση βίζας εισόδου στην Κίνα, για τα μέλη της Αποστολής.
Παρά το γεγονός ότι όσα έγγραφα ζητήθηκαν από την κινεζική πλευρά έχουν σταλεί και παρά τις παρεμβάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης, του Υπουργείου Εξωτερικών, του Πρέσβη της χώρας μας στην Κίνα και προσωπικοτήτων διεθνούς κύρους, ωστόσο απάντηση δεν έχει δοθεί, ούτε θετική ούτε αρνητική, στο αίτημα της διοργάνωσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακολουθώντας τις υποδείξεις των Κινεζικών αρχών η διοργάνωση τροποποίησε ακόμα και την αρχικά σχεδιασμένη διαδρομή, προκειμένου να μην διέλθει από περιοχή της Κίνας η οποία είχε πρόσφατα πληγεί από τους σεισμούς. Τις απαραίτητες διατυπώσεις για τις διαπιστεύσεις των μελών της Αποστολής είχε αναλάβει κρατικό τουριστικό γραφείο της Κίνας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδας, που είναι η τιμώμενη χώρα στους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, έχει εντάξει τους ‘Δρόμους της Ελιάς’ στο Πολιτιστικό Έτος της Ελλάδας στην Κίνα. Αυτό, σύμφωνα με την ισχύουσα εθιμοτυπία, σημαίνει ότι η διοργανώτρια αρχή των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων οφείλει να αναγνωρίσει και να υποστηρίξει ως επίσημη την Αποστολή των ‘Δρόμων της Ελιάς’.
«Το μήνυμα της Ειρήνης και της Συμφιλίωσης των Λαών μεταφέρεται ακόμα και με τον άνεμο και αυτό κανένα φυσικό σύνορο δεν μπορεί να το σταματήσει» δήλωσε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας και Εκτελεστικός Διευθυντής των Δρόμων της Ελιάς κ. Γιώργος Καραμπάτος, ανακοινώνοντας στα μέλη της Αποστολής την τροποποίηση του σχεδίου του ταξιδιού και τους λόγους για τους οποίους η αλλαγή είναι επιβεβλημένη.
Το Οδοιπορικό συνεχίζεται στο πλαίσιο του διαπολιτισμικού διαλόγου και θα διέλθει τελικώς από 13 χώρες, αντί των 15 που είχε αρχικά προγραμματισθεί. Η διαδρομή που θα ακολουθήσουν τώρα πλέον οι μοτοσικλετιστές, όπως έχει μέχρι στιγμής διαμορφωθεί το πρόγραμμα, περνά από την ενδοχώρα του Καζακστάν, τη νέα πρωτεύουσα της χώρας, την Αστανά και οδηγεί στην πόλη Κουργκάν, της Ρωσίας. Η Αποστολή δεν θα περάσει από την Μογγολία και από το Κουργκάν θα επιβιβασθεί στον υπερσιβηρικό με προορισμό τη Μόσχα (αν υπάρχει ακόμα αυτή η δυνατότητα λόγω αλλαγής των προγραμματισμένων ημερομηνιών).
Η Αποστολή μετά το Ουζμπεκιστάν εισήλθε στο Καζακστάν όπου το Σάββατο 2 Αυγούστου, στην πόλη Αλμάτυ, αντιπροσωπεία των ‘Δρόμων της Ελιάς’, με επικεφαλής τον κ. Καραμπάτο, παρουσία και του Προξένου της χώρας μας στο Καζακστάν κ. Γιώργο Παρθενίου, υπέγραψε «Μνημόνιο Συνεργασίας» για την προώθηση της καινοτομίας και την ανάπτυξη της έρευνας, με την Πρύτανη του Πανεπιστημίου Διεθνών Σχέσεων και Ξένων Γλωσσών «KAZAKH ABLAI KHAN» κα. Σαλίμα Κουνανμπάεβα. Σαράντα πέντε φοιτητές παρακολουθούν το τμήμα ελληνικής γλώσσας στο Πανεπιστήμιο.
«Μνημόνιο Συνεργασίας» για την ανάπτυξη επιχειρηματικών και εμπορικών σχέσεων, καθώς και συναλλαγών και ανταλλαγών σε διμερές, περιφερειακό και πολυμερές επίπεδο, υπεγράφη επίσης και με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου του Καζακστάν κ. Γιέρλαν Κοζασμπάυ. Ο κ. Κοζασμπάυ δήλωσε ότι σήμερα δεν υπάρχει συνεργασία με την Ελλάδα, οπότε με την υπογραφή του Μνημονίου αυτού οι σχέσεις των δύο χωρών περνούν πλέον σε νέο επίπεδο. Ο κ. Καραμπάτος προσέφερε από ένα ελαιόδενδρο στην Πρύτανη του Πανεπιστημίου και στον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου του Καζακστάν.
Οι ομογενείς στις πόλεις Ταράς και Αλμάτυ, πρώην πρωτεύουσας του Καζακστάν, επεφύλαξαν θερμότατη υποδοχή στην Αποστολή των ‘Δρόμων της Ελιάς’, διοργανώνοντας γιορτές προς τιμήν τους, σε αθλητικά στάδια των δύο πόλεων. Έκδηλη ήταν η αγάπη των ομογενών για την πατρίδα, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να γευθούν ελληνικό ελαιόλαδο, ελιές και πάστα ελιάς που τους προσέφερε η Αποστολή. Μια ιδιαίτερα δραστήρια οργάνωση της κοινότητας των Ελλήνων του Πόντου, εξόριστων από τον Στάλιν το 1949 στα σύνορα της τότε Σοβιετικής Ένωσης, υπό την προεδρία του αεικίνητου προέδρου της Παύλου Θεοδωρίδη, καταβάλλει προσπάθειες να διατηρήσει ζωντανή τη φλόγα του ελληνισμού στους 14.000 ελληνικής καταγωγής εναπομείναντες κατοίκους της περιοχής, μετά τον επαναπατρισμό περισσοτέρων από 40.000 χιλιάδων εξ αυτών.